04.02.2016
Erfaringsudveksling for modelpiger- og drenge

Erfaringsudveksling-for-modelpiger--og-drenge

Hydrauliske modeller er et vigtigt dimensioneringsværktøj for mange afløbsingeniører. Kom til en EVA temadag der henvender sig til alle modelpiger og -drenge indenfor afløbsteknikken.

 

I starten af 1990’erne blev EVA grundlagt som et forum, hvor afløbsingeniører kunne vidensdele omkring brugen af ”EDB modeller i Vandmiljøteknikken”.

Vidensdeling inden for hydraulisk modellering er stadig lige aktuelt. Hydrauliske modeller spiller en stor rolle i mange projekter. Det er derfor vigtigt, at vi har styr på vores modeller og på de data vi fodrer dem med.

Den kommende temadag byder på en række indlæg, hvor der stilles skarpt på aktuelle udfordringer så som modellering af afstrømning fra grønne arealer og validering af hydrauliske modeller. Der vil ligeledes blevet givet præsentationer af spændende projekter, hvor modelberegninger har været vigtige værktøjer for at kunne dimensionering og visualisering komplekse afløbssystemer.

EVA-udvalget vil hermed gerne invitere jer til en spændende temadag, hvor der udover det tekniske indhold og networking med gode kollegaer fra ”branchen” også afholdes udvalgets årsmøde.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Sanne Lund, EVA-udvalget
    Introduktion til dagens emne

  • 10:05

    Bestemmelse og modellering af afstrømning fra grønne arealer
    Kristoffer Nielsen, Envidan
    Afstrømning fra grønne arealer kan bidrage væsentligt til belastningen af vores afløbssystemer, men er som oftest ikke medregnet i vores hydrauliske modeller.
    Indlægget giver en præsentation af et VTUF-projekt, der har til formål at kvantificere vandafstrømningen fra grønne arealer, samt hvorledes resultaterne af projektet kan implementeres i hydrauliske modeller og oversvømmelsesvarsling.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:30

    Ny realtids varslingsmodel til forudsigelse af oversvømmelser ved højt grundvandsniveau eller vandindhold i rodzonen
    Hans Jørgen Henriksen, GEUS
    Perioder med høj jordfugtighed og resulterende høje grundvands- og vandløbsniveauer udgør en stor risiko for oversvømmelser i land- og byområder. Selv en mere begrænset mængde nedbør kan i sådanne situationer medføre oversvømmelser fra vandløb og/eller oversvømmelse som følge af at vandet ikke kan infiltrere.
    GEUS har udviklet en prototype og opstillet fire scenarier for en ny varslingsmodel til forudsigelse af oversvømmelser, der kan benyttes i kommunernes beredskab. Endvidere kan modellen give input til afløbsmodellerne med hensyn til bestemmelse af grundvands- og recipientniveauer.
    Indlægget giver en præsentation af modellen og praktisk erfaring med benyttelse af prototypen og web interface (online visualisering) for Skjern Å - Ahlergaard oplandet (1.050 km2), i forhold til data for efteråret 2013. Resultater af testcase, brugerinvolvering og ønsker fra brugere til landsdækkende værktøj baseret på DK model vil blive belyst.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:55

    Summepause hvor der gives spørgsmål der diskuteres ved bordene

  • 11:05

    Pause

  • 11:10

    Validering af hydrauliske modeller
    Lina Nybo Jensen, LNH Water
    Forståelse af det hydrauliske system. Målekampagner og analyser af data med henblik på validering. Regndybder og homogenitet i regn. Kortlægning af indsivning på baggrund af tørvejrsvandføringer. Hvad kan måledata benyttes til og hvad kan de ikke benyttes til. Eksempler på målinger, der har givet ny forståelse for det hydrauliske system og fund af driftsfejl. Validering på baggrund af eksisterende data – f.eks. skadesindberetninger.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:35

    Årsmøde
    Mads Uggerby, Formand for EVA udvalget

  • 12:00

    Frokost

  • 13:00

    Modellering af LAR anlæg samt modellering af stoffjernelse i LAR anlæg og bassiner
    Morten Just Kjølby, DHI
    Modelleringen af forskellige LAR elementer i kombination med det traditionelle afløbssystem er blevet nemmere med den nye version af MIKE URBAN. DHI giver en præsentation af de nye muligheder i MIKE URBAN.
    Hvilke koncentrationer af miljøfremmede stoffer kan der forventes efter at overfladevand har passeret gennem LAR-anlæg eller bassin? Der gives en præsentation af de nye muligheder, der er for modellering af stoffjernelse og –omsætning i LAR-anlæg og bassiner i MIKE URBAN. Med passende datagrundlag og kalibrering kan MIKE URBAN nu bruges til at vurdere koncentrationer af miljøfremmede stoffer efter at overfladevand har passeret gennem LAR-anlæg eller bassin.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:30

    Distribueret sikkerhedsfaktorer
    NN, NN Kommune
    Ved bestemmelse af sikkerhedsfaktorer i hydrauliske modeller anvendes der typisk en fortætningsfaktor på 1 eller mere.
    Der er dog områder hvor indbyggertallene er faldende grundet fraflytning fra de mindre byområder. Dette opleves i NN Kommune, hvor der har været udført en nærmere undersøgelse af konsekvenserne af denne udvikling i forhold til renovering og dimensionering afløbssystemet.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:55

    Summepause hvor der gives spørgsmål der diskuteres ved bordene

  • 14:00

    Pause

  • 14:20

    Kagsåparkens Regnvandsprojekt
    Henrik Sønderup, Rambøll A/S
    Kagså er et fælleskommunalt vandløb i grænsen mellem Herlev og Gladsaxe kommuner. Kagså er i dag stærkt påvirket af spildevand på grund af de 22 overløb fra afløbssystemet i Gladsaxe og Herlev. Samtidig er der store problemer med oversvømmelser langs Kagså og i oplandet til Kagså ved større regnskyl.
    For at løse problemerne, har Nordvand og HOFOR i samarbejde med Gladsaxe og Herlev kommuner iværksat et projekt, der blandt andet omfatter en ny bassinledning og et landskabsprojekt for Kagsåparken. Det samlede projekt skal sikre, at aflastningerne fra fællessystemet til Kagså reduceres med mere end 90% samtidig med at oplandet skybrudssikres. Landskabsarkitektur, afløbsteknik og modelberegninger er knyttet tæt sammen i projektet, der også spiller tæt sammen kapacitetsprojektet for Harrestrup Å.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:50

    Skybrudsløsninger for Københavns Indre By
    Morten Villadsen og Martin Reinhold, COWI
    HOFOR har fået gennemført hydrauliske beregninger af skybrud i Københavns indre by. Oversvømmelser og strømninger på terræn er kortlagt og sammenholdt med de mange faktiske oversvømmelser. For de oversvømmelsesramte områder er der regnet på mulige skybrudsløsninger både overfladiske og rørløsninger. Overflademodellen er sat op i Mike21FM, fordele og ulemper ved dette vil blive belyst

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 15:20

    Afrunding og afsluttende bemærkninger
    Sanne Lund, EVA-udvalget

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 4. februar 2016
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg